Elämä on jatkuvaa muutosta halusimmepa tai emme. Voimme kuitenkin kohdata muutokset vahvempana, jos elämässämme eri osa-alueet ovat tasapainossa. Erityisen tärkeää tämä on pienen lapsen elämässä . Seurakuntakin tarvitsee näitä tasapainon elementtejä selvitäkseen muutoksista.

Tarvitaan turvallisia rakenteita. Arkirutiineja ja aikatauluja. Lepoa, unta ja ravintoa riittävästi. Tarvitsemme myös elämäämme innostavaa tekemistä, uuden oppimista, juhlahetkiä, mieleenpainuvia kokemuksia. Siis mukavia asioita, jotka tuovat nautintoa.

Tarve rakastaa ja tulla rakastetuksi on elämän syvimpiä tarpeita. Tähän sosiaalisten tarpeiden joukkoon kuuluu myös itsemääräämisoikeuden tarve , joukkoon kuulumisen tarve sekä arvostetuksi tulemisen tarve.

Kun elämäämme tulee muutosta tai kohtaamme vaikeuksia, voimme turvautua Jumalaan ja toisiin ihmisiin, etsiä rutiineista turvallisuutta ja löytää pienistä meille tärkeistä, mukavista asioista lohtua ja elämän toivoa. Kaikki nämä osa-alueet yhdessä tuovat meille tasapainoa elämään.

Tasapainokiikkuun tarvitaan vähintään kaksi. Kun toinen on yläilmoissa, toinen voi pitää jalat tukevasti maassa ja auttaa sitten toisen alas, että pääsee itsekin kokemaan päätä huimaavia asioita.

Marja Mönkkönen