Vuosien varrella on tullut esille eri yhteyksissä ajatus, että mm. koulujen, päiväkotien ja firmojen joulujuhlista pitäisi poistaa ”ylimääräinen kristillinen aines.” Tällöin kaikkien katsantokantojen edustajat voisivat juhlia joulua iloisesti yhdessä vaikkapa tonttulauluin ja – leikein.

Tällaista itse kehitettyä joulua voi varmaan toteuttaa, mutta siinä on yksi ongelma, siltä puuttuu kokonaan juuret ja silloin joulu menettää todellisen aiheensa. Siitä tulee enemmänkin meidän omien elämysten ja toiveitten varassa oleva juhla. Tällaiseen yksinäisyyteen Jumala ei ole meitä Joulun vietossamme tarkoittanut.

Jouluun tarvitaan Betlehemiä ja jouluun tarvitaan sydäntä. Tarvitaan tieto historiaan perustuvasta Betlehemin tapahtumasta. Mutta yhtä totta on se, ettei kukaan jaksa elää pelkän ulkonaisen tiedon varassa, että 2000 vuotta sitten tapahtui jotain. Tarvitaan myös omaan sydämeemme tuleva Joulu.

Levollinen viesti jouluevankeliumissa on se, että jouluilo ei tule suorittamalla, vaan se on ollut valmis jo ennen meitä ja meidän valmistelujamme. Jotakin on jo tehty. Jotakin on jo tapahtunut. Enkeli julistaa meille tänäkin Jouluna Raamatun tekstissä suuren ilon: ” Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus, Herra.” Ja meidän etuoikeutenamme on ottaa tämä viesti Jeesuksesta vastaan sydämiimme ja elämäämme. Hän on se kaivattu syntiemme sovittaja, jota jokainen ihminen tarvitsee.

Joulun tapahtumien kulku osoittaa, että Joulu tulee tavallisten ihmisten luo. Jumala ei etsi sellaisia, jotka olisivat ulkoisesti edustavia ja jotenkin uskonnollisesti sopivia. Jos tunnet itsesi harmaaksi ja juhlattomaksi, voit olettaa, että joulu ja Jumala ovat kiinnostuneita tulemaan luoksesi. Uskotko sen?

SU 13.12. klo 16 Kaikille avoin, koko perheen joulujuhla pidetään Kanervalatalolla, Leinikkitie 1. Odotamme Sinua mukaan!

Ari Urhonen