Toimintasuunnitelmassamme on esitelty vuodelle 2016 seurakuntamme viisi keskeistä arvoa: avoin perheyhteys, kokonaisvaltainen antaminen, jaettu johtajuus, rohkea luovuus ja ihmisläheinen verkostoituminen. Käsittelemme Ari Urhosen kanssa näitä alkuvuodesta 2016 sunnuntain saarnoissamme.

Mitä arvot sitten ovat? Arvot ovat asioita, jotka ovat meille tärkeitä suhteissamme Jumalaan ja toinen toisiimme. Ne ovat näkymättömiä asioita, mutta ne vaikuttavat siihen, mitä ajattelemme ja siten myös siihen, mitä teemme. Aivan kuten jokainen ihminen on yksilöllinen, myös jokainen seurakunta on yksilöllinen. Nämä viisi arvoa ovat niitä asioita, jotka antavat Joensuun vapaaseurakunnalle sen persoonallisen luonteenpiirteen.

Kokonaisvaltaisesta antamisesta toimintasuunnitelmamme kertoo näin: ’Haluamme antaa kaikessa parastamme, koska ymmärrämme miten paljon olemme saaneet Jumalalta. Seurakunta ei ole paikka, jossa tarvitsisi olla täydellinen, vaan paikka, jossa keskeneräiset voivat tehdä hyvää sillä, mitä heillä on. Teemme asiat hyvin, koska haluamme heijastaa Jumalan hyvyyttä.’

Paavali kuvaa hienosti kokonaisvaltaisen antamisen tunnuspiirteitä 2.Kor.8:1-5

Mitä kokonaisvaltainen antaminen pitää sisällään?

Kokonaisvaltainen antaminen on sitä, että annat ensin itsesi kokonaan Jumalalle, palvomaan ja palvelemaan Häntä.
Se on sitä, että annat itsesi Jumalalle ylistämällä ja palvomalla Häntä koko elämälläsi, ja että annat itsesi Jumalalle ja toisille ihmisille käyttäen kykyjäsi, lahjojasi, aikaasi, osaamistasi, ammattitaitoasi ja resurssejasi toisten ihmisten auttamiseen ja seurakunnassa palvelemiseen. Katso Room.12:1-2 ja 1.Aik.16:28-29.
Kokonaisvaltainen antaminen sisältää myös sen, että annat rahavaroistasi. Jos olemme todella antaneet itsemme Jumalalle, meillä ei ole niin paljon vaikeuksia antaa varojamme ja omaisuuttamme Jumalan käyttöön. Avarasydämisyys, anteliaisuus ja avarakätisyys ovat silloin normaali osa elämäämme.
Kokonaisvaltaisessa antamiseen kuuluu se, että kaikessa antamisessa annat parastasi.  Snl.3:8-9 ilmaisee suuren periaatteen: ”Kunnioita Herraa antamalla varoistasi ja paras osa (tai ensihedelmä) kaikesta sadostasi…”

Mikä saa aikaan kokonaisvaltaista antamista?

Toimintasuunnitelmamme mukaan syynä on se, että ymmärrämme miten paljon olemme saaneet Jumalalta. Mutta on vielä voimakkaampiakin syitä kokonaisvaltaiselle antamiselle, kuten se, että antaminen on Jumalan tahto, ja että rakkauden luonne vaatii antamaan. 1.Joh.3:16. Voit antaa, vaikka et rakasta; mutta et voi rakastaa ilman että annat.
2.Kor.8:1-5 mukaan vahva vaikuttava syy antamiseen on Jumalan armon vaikutus. Jumalan armo ei ole ainoastaan Hänen armahtavaa rakkauttaan meitä kohtaan, vaan se on meissä vaikuttavaa Jumalan voimaa. Paavali kirjoitti, kuinka Jumalan armo oli vaikuttanut erittäin vaikeiden olosuhteiden ja syvän köyhyyden keskellä elävissä uskovissa aivan häkellyttävää iloa ja suurta anteliaisuutta. Heidän olosuhteensa eivät estäneet heitä antamasta, vaan he antoivat iloiten ja vapaasti! Millä ihmeen tietokoneohjelmalla voisi laskea tämän yhtälön: suuret ahdistukset ja syvä köyhyys + armo = ylitsevuotava ilo ja runsaskätinen antaminen? Kun koet Jumalan armoa elämässäsi, et käytä vaikeita olosuhteita tekosyynä sille, että et anna.

Onko kokonaisvaltainen antaminen sinulle tärkeää?

On päivänselvää Jumalan Sanan pohjalta, että Jumala on kutsunut meidät jokaisen olemaan Hänen kaltaisiaan avarasydämisiä ja kokonaisvaltaisia antajia. Se on Jumalan tahto, ja se kuuluu Jumalan valtakunnan arvoihin.
Kokonaisvaltainen antaminen kuuluu myös meidän seurakuntamme keskeisiin arvoihin, ja siksi suuri kysymys onkin: kuinka suuressa määrin se on sinun elämäsi arvo –eli jotakin, joka on sinulle tärkeää?

John C. Maxwell on sanonut: ”Ihmiset eivät anna kukkaronsa yläosasta, vaan sydämensä pohjasta. Jos haluat tulla runsaskätisemmäksi ja anteliaammaksi antajaksi, älä odota, että palkkatulosi muuttuvat. Muuta sydämesi. Tee näin,
ja sinusta tulee antaja huolimatta tuloistasi ja olosuhteistasi.”

Jukka Laamanen