Luin hiljattain kirjan, joka haastoi, selkeytti ja vahvisti ajatteluani seurakunnan tarkoituksesta. Kirjoittaja osoitti, kuinka jo historiansa alkuvaiheesta lähtien kristillisen seurakunnan keskellä on vallinnut jännite, joka on noussut tästä suuresta periaatteellisesta kysymyksestä: ketä varten seurakunta on olemassa? Niitä varten, jotka jo ovat ’sisällä’, vaiko niitä varten, jotka ovat (vielä) ulkona?

Asia on tärkeä ja ajankohtainen myös meille. Joensuun vapaaseurakuntana meidän tulee selkeästi kyetä vastaamaan tähän samaan kysymykseen: Mitä ja ketä varten me oikeastaan olemme olemassa? Itseämme varten vai toisia varten? Vai molempia? Mitä tekemään Jumala on meidät kutsunut? Vastaus näihin kysymyksiin muodostaa seurakuntamme mission eli ydintehtävän. Ja tämän pohjalta meidän tulee myös arvioida kaikkea, mitä teemme ja millä tavoin toimimme.

Joku minua viisaampi ihminen on sanonut: ”Seurakunta on maailmassa ainoa organisaatio, joka on olemassa niitä ihmisiä varten, jotka eivät ole sen jäseniä.” Eli, seurakunta on olemassa seurakunnattomia varten. Seurakunnattomilla ihmisillä tarkoitan uskoa etsiviä ihmisiä, uskonelämän alkuvaiheessa olevia, sekä ’paluumuuttajia’ eli ihmisiä, joiden aiemmasta kirkossa käymisestä on kulunut jo pitkä aika.

Itse ajattelen, että Jeesuksen seurakunta on olemassa kolmea suurta tarkoitusta varten. Ensiksi, se on olemassa Jeesusta varten. Seurakunta on Jeesuksen seurakunta, Hän on verellään ostanut sen itselleen.  Toiseksi, seurakunta on olemassa jäseniään varten.  Seurakunnan tehtävä on varustaa ja pitää huolta jäsenistään. Kolmanneksi, seurakunta on olemassa seurakunnattomia varten. Seurakunta jatkaa Jeesuksen suuren tarkoituksen toteuttamista etsien ja tavoittaen niitä, jotka ovat kadoksissa.  Kukaan muu kuin seurakunta ei sitä tee.

Kehittäessämme toimintojamme ja uudistaessamme seurakuntaelämäämme meidän tulee pitää kirkkaana esillä nämä seurakuntamme ydintehtävät ja keskittyä niihin. Tarkoitus numero kaksi on meille useimmiten selvä, mutta helposti unohdamme kohdat yksi ja kolme: seurakuntana olemme Jumalaa varten ja seurakuntana olemme seurakunnattomia varten. Olla seurakunta, jossa Jumala viihtyy, ja jossa seurakunnattomat ihmiset tykkäävät käydä.

Millaiselta tällainen seurakunta näyttää meidän aikanamme täällä Joensuussa?

Sen löytämisessä ja rakentamisessa on haastetta riittämiin; mutta juuri siihen meidät on kutsuttu.
Ja se muodostaa tärkeän osan yhteistä tarinaamme, jonka rakentaminen on alkanut…

Jukka Laamanen