Kun ihminen tulee Jeesukseen uskovaksi, häneen tulee Pyhä Henki asumaan. Pyhä Henki tuo muutoksen. Meidän suhteemme Jeesukseen, Raamattuun, syntiin ja lähimmäisiin alkaa muuttua. Muutoksen määrästä ei kuitenkaan tarvitse tehdä mittaria, jolla itsemme tai toistemme uskon oikeellisuutta määrittelemme. Tärkeintä on usko Jeesukseen ja hänen anteeksiantamuksestaan päivittäin eläminen.

Se miten me arvioimme itsessämme ja toisissamme Hengen elämää, voi johtaa meitä helposti harhaan suuntaan tai toiseen. Ne, jotka laittavat paljon painoarvoa esimerkiksi erilaisille voimakkaille kokemuksille, voivat aliarvioida itseään tai niitä, joilla ei ole vastaavia kokemuksia. Toisaalta taas niitten, jotka vierastavat epätavallisia kokemuksia, on tärkeää tutustua Raamattuun ja kristillisen seurakunnan historiaan. Sieltä löytyy lukuisia esimerkkejä siitä, miten Pyhä Henki on toiminut hyvinkin yllättävällä ja poikkeavalla tavalla. Tarvitsemme paljon armahtavaa ja tervettä suvaitsevaa mieltä arvioidessamme näitä asioita. Tämä tietynlainen jännitteisyys asioiden välillä ei poista kuitenkaan sitä tosiasiaa, että Jumala on kehottanut meitä tavoittelemaan innokkaasti erilaisia Pyhän Hengen lahjoja.

Keskeisintä on, että annamme lisääntyvässä määrin Pyhälle Hengelle tilaa arjen elämässämme. Täydellisesti emme siihen taida koskaan päästä. Otsakkeena oleva käsky kertoo kuitenkin suunnan ja tavoitteen, jota kohti meitä ohjataan kulkemaan. Meidän tulisi elää elämäämme yhä enemmän turvautuen Hengen apuun. Koska viimeksi olet pyytänyt Pyhää Henkeä auttamaan sinua arjessasi? Hän tahtoo olla ystäväsi.

Paavali kuvailee Efesolaiskirjeessä 5:18–21 miten Hengen täyteys tuo muun muassa kiitosmielen Jumalaa kohtaan, synnyttää keskinäistä vuorovaikutusta, johtaa nöyryyteen ja toinen toistemme palvelemiseen. Pyhä Henki on ystävämme!

Ari Urhonen