Nuori poika seisoi meren rannalla. Hän oli hämmästynyt siitä, että vaikka tuuli puhalsi yhdestä suunnasta, veneet kuitenkin liikkuivat joka suuntaan. Poika kysyi vanhemmalta mieheltä, miten se on mahdollista. Vanha mies vastasi: säätämällä purjetta. Ei ole väliä mistä suunnasta tuuli puhaltaa. Se miten säädät purjeen, määrittää suunnan.

Näemmekö Jumalan sellaisena kuin hän on? Samalla tavalla se, miten näet Jumalan, määrittää, mitä sinä olet ennalta määrittänyt, miten tulkitset elämääsi. Esimerkiksi Jeesus luki samoja kirjoituksia kuin juutalaiset. Kuitenkin hän löysi aivan erilaisen Jumalan kirjoituksista.

-    Juutalaiset löysivät tuomion, Jeesus löysi armon.
-    Juutalaiset näkivät sairauden Jumalan rangaistuksena, Jeesus näki sen Jumalan kirkkauden esiin tulemisen mahdollisuutena.
-    Juutalaiset opettivat, että ihmisen tuli palvella lakia, Jeesus opetti, että lain tuli palvella ihmistä.

Jeesus antoi meille parhaan säännön asioiden tulkitsemiseksi:

”Rakasta Herraa, sinun Jumalaasi kaikesta sydämestäsi, kaikesta sielustasi ja kaikella ymmärrykselläsi. Tämä on suurin ja ensimmäinen käsky. Toinen, tämän kaltainen, on: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.”

Kaikki mitä uskon on oikeastaan ymmärrettävä näiden kahden periaatteen valossa. Ne ovat aivan kuin reimareita, jotka pitävät meidät oikealla väylällä. Siksi on tärkeää aika ajoin tarkastella omia uskon käsityksiäsi. Saako se kaikki, mihin uskot, sinut rakastamaan Jumalaa ja ihmisiä? Jos uskosi saa sinut pelkäämään ja hyvin kriittiseksi toisia kohtaan, et näe vielä Jumalaa sellaisena kuin Jeesus hänet näki.

Hyviä Jumalan tuulia ja säätöjä elämääsi toivoen kesälle 2016!

Ari Urhonen