Seurakunnan toiminnoista ei voi aina päätellä mistä lähteistä se elää. Voimme elää omavoimaisesti monimuotoisen toiminnankin keskellä. Hengellisestä työstä on tullut enemmän työsuoritus kuin sydämen rakkaudesta nouseva iloinen etuoikeus.

Missä on meidän toivomme? Uusi liitto on uusi sydän: ” Ja minä annan teille uuden sydämen, ja uuden hengen minä annan teidän sisimpäänne. Minä poistan teidän ruumiistanne kivisydämen ja annan teille lihasydämen. Henkeni minä annan teidän sisimpäänne ja vaikutan sen, että vaellatte minun käskyjeni mukaan, noudatatte minun oikeuksiani ja pidätte ne.” Hes. 36:26–27

Jumala ei sanonut, minä annan teille uudet käskyt ja säännöt. Ei, vaan hän antaa uuden sydämen, johon on ohjelmoitu Jumalan tahto. Tässä ei ole kyse jostain sellaisesta, jonka me itse teemme tai yritämme täyttää, vaan Jumalan armo on se, joka meissä tämän vaikuttaa.

Voimme ylistää, tehdä kaikkea hyvää ja olla henkilökohtaisesti Jumalan omia, mutta elämme jatkuvan pelon ja tuomion alla. Ihmiset, jotka palvelevat Jumalaa sen vuoksi, että lain kirjain heidät siihen pakottaa, elävät yhä vanhan liiton alaisina. Vaikka osaisimme kaikki Raamatun opetukset ulkoa, se ei vielä takaa sitä, että ne ovat meidän sydämessämme. Tarkka lain noudattaminenkaan ei ilahduta Jumalaa, koska hänen näkee ihmisten palvelevan Häntä pakosta.

Suhde Jumalaan, johon ihminen on kutsuttu, on voimaperäinen ja jossa Jumala vaikuttaa Pyhän Henkensä kautta tahtomista ja tekemistä. Meidän on uudestaan ja uudestaan palautettava mieliimme, että vanha liitto perustui kirjoitettuihin lakeihin, joita meidän on toteltava. Uusi liitto sen sijaan perustuu Pyhän Hengen saamiseen ja Hänen opastuksensa seuraamiseen.

”Tämmöinen luottamus meillä on Kristuksen kautta Jumalaan; ei niin, että meillä itsellämme olisi kyky ajatella jotakin, ikään kuin se tulisi meistä itsestämme, vaan se kyky, mikä meillä on, on Jumalasta, joka myös on tehnyt meidät kykeneviksi olemaan uuden liiton palvelijoita, ei kirjaimen, vaan Hengen; sillä kirjain kuolettaa, mutta Henki tekee eläväksi. ” (2 kor.3:3-6)

Kun Pyhä Henki valtasi opetuslasten elämän, he alkoivat elämään elämää, joka ylitti lain vaatimukset. Kristus meissä on kirkkauden (elämän) ainut toivo.

Jos ymmärrät tämän, elämääsi alkaa virrata voimaa – Jumalan voimaa.

Ari Urhonen