Keskittyminen on meille kaikenikäisille ihmisille haasteellista nykyisen monivirikkeisen ajan keskellä. Ei vähiten silloin, kun päätämme rukoilla. Rukoillessamme tahtoo tulla tuhat asiaa mieleen, joita pitäisi tehdä ja unohtuu se yksi, jota piti tehdä: rukous. Toisilla taas rukous sujuu. Tuntuu, että he rukoilevat mieluummin kuin nukkuvat.

Yllättävän moni suomalainen rukoilee. Melkein kolme neljästä rukoilee ainakin joskus, joka neljäs päivittäin. Miksi rukoilemme? Me rukoilemme, että pysyisimme selvin päin tai selviäisimme tukalista taloustilanteista. Rukoilemme, kun vakava sairaus iskee tai kun syyllisyys pommittaa mieltämme. Lähes kaikki me taidamme rukoilla, kun riittävän tiukka paikka tulee elämässä eteemme.

Miten rukoilla? Ennen meitäkin on ollut niitä, joilla on ollut ongelmia rukouksen kanssa. Rukouksen peruskurssille ilmoittautumislistalla on tuttuja ihmisiä mm. apostoli Johannes, Jaakob ja Pietari. Kun yksi Jeesuksen opetuslapsista pyysi: ”Herra, opeta meitä rukoilemaan” (Luuk. 11:1), kukaan toisista opetuslapsista ei kieltäytynyt rukouskoulusta ja lähtenyt paikalta. He tarvitsivat opastusta rukouksessa ja he saivat Jeesukselta Isä Meidän -rukouksen.

Pastori Max Lucado kirjassaan Ennen aamenta (Perussanoma, 2016) on koonnut yksinkertaisen taskurukouksen Raamatun rukousten pohjalta, jota voimme kuljettaa aina mukanamme. Se kuuluu seuraavasti: Isä, sinä olet hyvä, minä tarvitsen apua. Paranna minut ja anna minulle anteeksi. He tarvitsevat apua. Kiitos. Jeesuksen nimessä, aamen. Lucado ohjeistaa, että kun heräät aamulla sano: Isä, sinä olet hyvä. Kun olet arkiaskareissasi, rukoile: Minä tarvitsen apua. Kun jonotamme kassalla, rukoile: He tarvitsevat apua.

Yksinkertaisesta, helposti muistettavasta rukouksesta voi tulla päivittäinen voiman, kärsivällisyyden ja lohdutuksen lähde. Rukous on keskustelua. Mikä estää sinua laajentamasta vaikutusalaasi rukoilemalla? Ja vaikka kokisit olevasi huono keskustelija, hän haluaa puhua kanssasi. Hän suorastaan odottaa sitä. Anna keskustelun alkaa.

Ajatukset koonnut Ari Urhonen