Luoja. Kaikkivaltias. Ikuinen Jumala. Paimen. Jumala, meidän  rauhamme. Jumala, joka näkee kaiken. Jumala, joka huolehtii. Parantaja. Isä. Jumala meidän kanssamme. Vain muutama niistä nimistä, joiden kautta Jumala ilmaisee itseään ja luonnettaan Raamatussa.

Muistan joskus ajatelleeni tietäväni tarpeeksi siitä, kuka ja millainen Jumala on. Uskoinhan Jeesukseen ja olin koko nuoren elämäni ajan  kuullut Jumalasta, Hänen teoistaan, saanut rukousvastauksia ja kokenut Jumalan läsnäoloa elämässäni. Jos tuolloin olisi pitänyt valita raamattutuntien aiheista ”Kuka Jumala on” ja ”Jumalan teot”, olisin todennäköisesti poikkeuksetta valinnut näistä jälkimmäisen. Olin ennemmin kiinnostunut kuulemaan siitä, miten Jumala toimii kuin siitä kuka Hän on – tiesinhän jo vastauksen.

Vuosien myötä olen kuitenkin alkanut kysymään itseltäni, ymmärränkö todella, kuka on Hän, johon turvaan koko elämäni ja joka asuu sydämessäni. Onko katseeni kiinnittynyt ensisijaisesti Häneen - siihen, mitä Hän on? Sillä Hän on se, joka elämäntilanteesta riippumatta voi luoda minussa uskoa ja toivoa. Hän on se, joka voi tuoda valoa, jopa iloa, toivottomaankin hetkeen. Kääntäessäni katseeni siihen, mitä Hän on, en katso enää itseeni tai inhimillisiin mahdollisuuksiin. En edes siihen, mitä Hän tekee tai ei tee. Ei Hän vastaa samalla tavalla elämämme kysymyksiin eikä näyttäydy kaikille samalla tavoin, mutta kaikille Hän ON sama. Aina. Silloinkin, kun hän ei tee niin kuin toivoisin, kun epäilen, kun elämäntilanteeni tuntuu päinvastaiselta. Kaikissa tilanteissa Hän on Kaikkivaltias, Jumala joka näkee, Jumala joka huolehtii, Parantaja, Jumala joka on kanssani. Hän ei ole muuttunut eikä Hän muutu.

Marraskuun  jumalanpalvelusten  teemana on ’Jumala on…’, jolloin tarkastelemme Jumalaa ja Hänen luonnettaan eri näkökulmista. Yhä uudelleen on olennaista pysähtyä sen äärelle, kuka ja millainen Jumala on – silloinkin kun ajattelee tietävänsä vastauksen. Oma tietämykseni on vaihtunut rukoukseksi, että todella koko sydämestäni ymmärtäisin edes hieman siitä suuruudesta, kuka Hän on; mitä kaikkea se tarkoittaa, kun Jumala sanoo olevansa Kaikkivaltias, Ikuinen, Luoja;  mitä se voi tarkoittaa meidän elämässämme – toimiihan Hän aina luonteensa mukaisesti. Jos edes hivenen ymmärtäisin siitä, mitä Hän todella on, voisinko silloin olla kertomatta, voisinko silloin olla paikoillani?

Anne Peltola