Meillä on ainakin kaksi mahdollisuutta suhtautua jouluun ja kaikkiin niihin asioihin, jotka kuuluvat nykyaikaiseen suomalaiseen joulunviettoon:

Voimme paheksua nykyaikaista joulunviettoa, sen maallistumista ja kaupallisuutta
Kaupoissa on myynnissä kaiken maailman joulukrääsää, joululahjamainoksia pukkaa postilaatikon täydeltä harva se päivä, joululaulut soivat kauppakeskuksissa loppusyksystä alkaen, moniväriset jouluvalot vilkkuvat talojen pihoissa ja kauppojen ikkunoissa, joulukiireet pukkaavat päälle ja alkavat ahdistaa: on kerettävä siivoamaan, valmistamaan ruokia, leipomaan, kirjoittamaan ja lähettämään joulukortteja, on ehdittävä käydä joululahjaostoksilla jne jne.

Laulamme hieman sekavin tuntein vanhaa joululaulua ”Me käymme joulun viettohon niin maisin miettehin, nuo rikkaan täyttää aatokset, ja mielen köyhänkin: Suun ruoka, juoma, meno muu. Laps' hankeen hukkuu, unhoittuu.”

Olemme tämän hullun myllyn keskellä, näemme monessa asiassa pinnallisuutta, kaupallisuutta ja maallistumista, ja jos paheksumme sitä, se vie meiltä pois ilon ja jättää vain pahan mielen. 

Mutta on olemassa myös toinen, aivan päinvastainen mahdollisuus suhtautua jouluun ja niihin moniin asioihin, jotka kuuluvat nykyaikaiseen joulunviettoon: voimme nähdä Jeesuksen kaikessa ja kaikkialla joulun aikana. Joulukuu on aivan erityisesti Jeesuksen kuukausi, koska joulu on Jeesuksen juhla. 

Amerikkalainen katolinen pappi ja kirjailija Brennan Manning kirjoittaa mm näin: 

- Kerran vuodessa jouluaika iskee moukarin voimalla niin pyhään kuin maalliseen elämänpiiriin: yhtäkkiä Jeesus on kaikkialla. Noin kuukauden ajan Hänen läsnäolonsa on väistämätön. Hyväksyit tai hylkäät Hänet, olet Hänestä vakuuttunut tai kiellät Hänet, niin joka tapauksessa et voi olla huomioimatta Häntä. Tietysti Häntä julistetaan puheissa, lauluissa ja symboleissa kaikissa kristillisissä kirkoissa. Mutta Hän kulkee myös jokaisella punakuonoisella porolla, lymyää jokaisen Kaalimaan Kakarat nuken takana ja resonoi kaikkein epäpyhimmissä, maallistuneimmissakin hyvän joulun toivotuksissa. Kaukaisesti tai läheisesti, niin Hänen kunniakseen kohotaan jokainen joulumalja. Jokainen laakerinoksa on vihje Hänen pyhyydestään, ja jokainen mistelin kimppu on merkki siitä, että Hän on täällä. -

Oletko koskaan pysähtynyt ajattelemaan ja näkemään asioita tässä valossa?

joulukalenteri viestii siitä, että Jeesus on tullut ensimmäisen kerran… Jumala syntyi ihmiseksi ensimmäisenä jouluna. Ja että Jeesus tulee toisen kerran, ja se päivä on merkitty Jumalan kalenteriin, tarkkaa päivää emme tiedä, mutta joka päivä, kun uusi luukku avautuu uuteen päivään, me tiedämme että Jeesuksen toisen tulemuksen päivä on jälleen lähempänä
joulukortit välittävät sanomaa Jeesuksesta Jumalan rakkauskirjeenä, joka on lähetetty jokaiselle ihmiselle
jouluvalot ja joulukynttilät julistavat että Jeesus on maailman valo, ja Hänen Sanansa on meidän jalkojemme lamppu ja valo meidän poluillamme
joulusiivous kertoo siitä, kuinka Jeesus pesee ja puhdistaa meidät verellään, Hengellään ja Sanallaan
joulukuusi puhuu Jeesuksesta, ikivihreästä, lakastumattomasta elämänpuusta, ikuisen elämän antajasta.
Kristillisen symbolikaan mukaan myös kuusen koristeet kertovat Jeesuksesta: Lippunauha muistuttaa siitä, että Jeesus syntyi kaikille maailman kansoille. Koristepallot kuvaavat paratiisin elämänpuun hedelmiä. Kynttilät symboloivat elämää ja kuolemattomuutta. Tähti tuo mieleen Jeesuksen syntymän aikoina taivaalla näkyneen tähden, joka joulukertomuksen mukaan johdatti itämaan tietäjiä. 
joululaulut ovat ylistyslauluja Jeesukselle ja Jeesuksesta; ne korottavat Hänen nimeään ja julistavat Hänen saapumistaan; ne liittyvät mukaan vuosituhantiseen ylistyslaulujen ketjuun, joka sai alkunsa enkelien laulamana ensimmäisenä jouluyönä Beetlehemin kedolla ja on sieltä jatkunut meidän päiviimme saakka
jouluruoat kertovat siitä, että Jeesus on elämän leipä; ja, joka syö tätä leipää, hän elää ikuisesti
joulukukat välittävät viestin Jumalan luomistyöstä; siitä, miten kaikki on luotu Jeesuksen kautta. Lisäksi monilla joulukukilla on oma merkityksensä: esim. hyasintti ja joulutähti 

hyasintti: kuvaa Kristuksen kuninkuutta, sillä nimitys viittaa jalokiveen, joka koristaa taivaallista Jerusalemia. Jalokiviä on kaksitoista, ja ne kuvaavat kukin Kristuksen ominaisuuksia.
joulutähti: punaisena se kuvaa Jumalan rakkautta, joka tulee keskellemme Kristuksen kautta. Valkoinen versio kuvaa Jeesuksen äidin neitsyyttä ja Jeesus-lapsen synnittömyyttä. Valkoinen on myös ilon väri. Muoto muistuttaa Betlehemin tähdestä.


joululahjat kertovat Jeesuksesta, Jumalan suuremoisesta lahjasta jokaiselle meille, ja kuinka Jumala Jeesuksen kanssa antaa meille paljon muitakin lahjoja, Room.8:32
Jopa joulukiire ja joulunvalmistelut voidaan nähdä kertovan siitä, miten Jeesus on valmistamassa meille sijaa Isän kotona, taivaassa valmistellaan kuumeisesti suuria juhlia, Karitsan hääjuhlaa, ja miten Jeesuksen takaisin tulemisen päivä on pian esillä ja kuinka me voimme jouduttaa tuon päivän tulemista viemällä evankeliumin kaikkien ihmisten ulottuville. Se on mahdollista tapahtua meidän aikanamme…

Toisaalta tämä haluaisin kyllä ottaa pois tämän kohdan tältä listalta, koska joulukiire on niitä asioita, jotka useimmiten pelkästään vahingoittaa sisimmän maailmaamme ja estää meitä nauttimasta Jumalan suuresta juhlasta. 
Vincent de Paul oli 1600 –luvulla elänyt ranskalainen katolinen pappi, ja hän on sanonut ” Se, joka kiiruhtaa, myöhästyttää Jumalan asioita.” Kiire vahingoittaa omaa sieluamme, niitä ihmisiä, joita rakastat ja joita haluat palvella. Voit tehdä kysymyksen itsellesi joulukiireiden keskellä: ”Mitä sellaista olen tekemässä, jota Jumala ei pyydä minua tekemään?” Mitä hyötyä on siitä, että voittaa koko maailman, mutta kadottaa sielunsa? Vastalääke tähän on siinä, että hiljennät vauhtia ja vietät aikaa hiljaisuudessa Jumalan edessä.

Paavali kirjoitti kolossalaisille siitä, kuinka Jeesus on kaikki kaikessa, Hän on kaiken keskus: ” Hänessä meillä on lunastus, Hänessä on syntien anteeksiantamus; Hänessä luotiin kaikki… kaikki on luotu Hänen kauttaan ja Häneen, ja Hän on ennen kaikkea muuta, jotta Hän olisi kaikessa ensimmäinen.” Kol.1:14-17

Jeesus on kaikki kaikessa… ja aivan erityisesti Hän on sitä joulun aikana, jos vain osaat nähdä Hänet kaiken nykyaikaisen joulunvieton keskellä. Saat toki edelleen paheksua joulun kaupallisuutta, pinnallisuutta ja maallisuutta, mutta todennäköisesti sen seurauksena sinulle jää vain paha mieli, etkä pääse iloitsemaan Jumalan suuresta juhlasta.

Mutta jos pystyt näkemään Jeesuksen kaikessa ja kaikkialla, niin se helposti tempaa sinut mukaan kokemaan Jeesuksen läsnäoloa, iloa ja siunausta koko jouluajaksi.

Jukka Laamanen