Surun ja menetysten yhteydessä puhutaan usein surutyöstä. Surutyöllä tarkoitetaan sitä prosessia, jonka sureva ihminen käy lävitse, kun hän on menettänyt rakkaan ja läheisen ihmisen, kun tärkeä ja arvokas ihmissuhde on syystä tai toisesta katkennut tai kun hän on joutunut luopumaan omasta tai toisten mielestä merkittävästä asemasta. Psykologi Soili Poijulan mukaan surutyö voidaan ymmärtää toisinkin – suru tekee työtä meissä.

Meillä on erilaisia tapoja surra. Monelle on ominaista tunteiden ilmaiseminen, menetyksestä puhuminen ja tuen hakeminen toisilta. Kaikki ihmiset eivät kuitenkaan kykene tai halua ilmaista tunteitaan, varsinkaan muiden läsnä ollessa vaan purkavat suruaan vaikkapa toimintaan. Jotkut saattavat olla lamaantuneita ja shokissa toisten jo alkaessa käsitellä aktiivisesti tapahtunutta.

Surusta voi sairastua

Poijulan mukaan surusta voi myös sairastua. Suru on vakava terveysriski, osa läheisensä menettäneistä surevista ei toivu luonnollisesti vaan tarvitsee surutyöhönsä tukea. Pitkittyneen surun häiriö -diagnoosi on tulossa ICD 11- tautiluokitukseen. Näin se voidaan määrittää myös sairausloman perusteeksi. Pitkittyneessä surussa surun voimakas tuska jatkuu eikä menetykseen sopeutuminen etene. Häiriö voidaan todeta, kun menetyksestä on kulunut kuusi kuukautta ja vakava oirehtiminen jatkuu.

Pitkittynyt suru voi osalla laukaista masennuksen. Oma sureminen voi estyä ja viivästyä myös toisista läheisistä huolehtimisen takia­. On hyvä muistaa, että suru on hidas, ja menetyksestä riippuen, pitkä prosessi. Teologian tohtori, sairaalasielunhoitaja ja terapeutti Erik Ewaldsin mukaan surumatkan läpikäynyt voi oppia sen, että tie todelliseen, aitoon elämään kulkee kuoleman kautta. Elämään voi palata muuttuneena ihmisenä.

Surusta haavoittunut tarvitsee kannattelijoita

Aivan kuten hautajaisissa tarvitaan arkunkantajia, myös sureva tarvitsee taakan jakajia, sanoo psykoterapeutti Marjut Kujala. Tarvitaan henkilöitä, jotka kantavat toivon kipinää sen aikaa, kun sureva itse ei siihen kykene. Surusta haavoittunut tarvitsee kannattelijoita, jotta usko ei häviä näkyvistä.

Tule mukaan sururyhmään

Adventti-, Helluntai-, ja Vapaaseurakunnan järjestämä sururyhmä kokoontuu 14.2. alkaen joka toisen viikon tiistaina kahdeksan kertaa. Ryhmä kokoontuu Kanervalatalolla, Leinikkitie 1. Tammikuun ajan, ma-pe klo 18-20 tiedusteluihin ja ilmoittautumisiin vastaa Sirkka Parviainen (puh. 050-3639917). Voit lähettää myös soittopyyntötekstiviestin. Ota rohkeasti yhteyttä!

 

Teija Nuutinen