Kuka sinä olet? Osaisitko vastata, jos kysyisin tämän kysymyksen sinulta? Ennen kaikkea, millä tavoilla sinä lähtisit määrittelemään sitä, kuka olet?

Sillä, keitä olemme, on varsin suuri merkitys. Raamatun mukaan sydämestämme virtaa koko elämämme lähde, ja tätä lähdettä täytyy varjella (Sananl. 4:23). Toisin sanoen, koko elämäsi virtaa siitä tosiasiasta, kuka olet. Monesti emme kuitenkaan pidä sitä, keitä olemme, oikeassa arvossa.

Kuinka helposti annammekaan omien elämänkokemusten, virheiden ja muiden ihmisten määritellä sitä, keitä olemme ja miten elämme. Kunnioitammeko omaa sydäntämme yhtä paljon kuin Jumala kunnioittaa ja rakastaa sitä? Jeesus ei ole kuollut sen puolesta, mitä voimme antaa, vaan sen puolesta, keitä olemme. Se, keitä olemme, on siis äärimmäisen arvokasta, ja siksi on tärkeää oppia tuntemaan itseään. Ei antauduta elämään erilaisten valheiden alla, vaan annetaan totuuden tehdä meidät vapaiksi. Mikä siis on totuus sinusta itsestäsi?

Olemme kuulleet usein sellaisia iskulauseita kuten "olet arvokas", "olet ainutlaatuinen", "olet Jumalan luomus". Nämä asiat ovat Jumalan Sanasta nousevia totuuksia, joista olemme monesti tietoisia. Olemmeko kuitenkaan hyväksyneet näitä tosiasioita?

Elokuvassa "Good Will Hunting" on eräs ikimuistoinen hetki. Kohtauksessa terapeutti Dr. Sean Maguire (Robin Williams) yrittää vakuuttaa nuoren Will Huntingin (Matt Damon) siitä, ettei hän ole syypää siihen, miten Willin kasvatusisä käytti tätä hyväksi lapsena. Sean sanoo painokkaasti "se ei ole sinun vikasi", johon Will vastaa tyynesti "kyllä minä sen tiedän". Sean sanoo uudestaan "se ei ole sinun vikasi", johon Sean vastaa tavalliseen tapaansa välinpitämättömästi. Tätä jatkuu muutaman kerran. Ennen pitkään viesti alkaa uppoamaan nuoreen Williin, jolloin hän hätääntyy ja alkaa käyttäytymään aggressiivisesti. Sean ei kuitenkaan hätkähdä tai  luovuta. "Se ei ole sinun vikasi."  Lopulta totuus iskee Willin sisimpään, ja hän purskahtaa kyyneliin.

Kuinka usein me olemme täysin vastaavassa tilanteessa. Meille sanotaan, että "olet arvokas ja rakastettu", johon vastaamme "kyllä minä sen tiedän". Tämä totuus ei kuitenkaan kosketa elämäämme. Me luulemme tietävämme, vaikka todellisuudessa emme ymmärrä, kuinka vähän tiedämme. Emme ole antaneet tämän totuuden vaikuttaa sisimpäämme myöten. Sillä jos se vaikuttaisi, muuttaisi se kaiken elämässämme.

Olet arvokas. Olet arvokas. Ihan totta, olet arvokas. Se, kuka olet, on äärimmäisen kallisarvoista. Sinun persoonasi, olemuksesi sekä sydämesi ovat Jumalalle rakkaita. Olet arvokas. Voisiko tämä totuus tehdä pysyvän muutoksen siihen, miten näet itsesi ja miten elät elämääsi?

"Herra, Jumalasi, on sinun kanssasi, hän on voimallinen, hän auttaa. Sinä olet hänen ilonsa, rakkaudessaan hän tekee sinut uudeksi, hän iloitsee, hän riemuitsee sinusta." (Sef. 3:17)

Älä anna erilaisten syntien ja epäonnistumisien määritellä sitä, kuka olet. Vaikka synti onkin päässyt pilaamaan Jumalan luomistyötä, ei tämä tarkoita, etteikö sydämemme olisi alunperin Jumalan tekemä. Eli kaiken meidän ahneuden, itsekeskeisyyden ja omahyväisyyden alta löytyy se ihminen, joksi Jumala on meidät tarkoittanut. Sieltä löytyy ne unelmat, jotka Jumala itse on laskenut meidän sydämelle. Sieltä löytyy se kutsumus, jonka Jumala on varannut meitä varten. Uskon, että Jumala haluaa paljastaa meille sen, keitä todellisuudessa olemme. Meidän täytyy vain antautua olemaan Jumalan yhteydessä ja läheisyydessä, sillä Hän ei tee väkisin työtään meissä.

Olen jo aikaisemmin kirjoittanut tästä, mitä Petri Heinonen on osuvasti sanonut: kun ihminen oppii tuntemaan oman "ydinminänsä", oman kutsumuksen löytäminen on tästä luontainen seuraamus. Kuka sinä siis olet, ja mihin seikkailuihin Jumala haluaisi sinut kutsua? Kuka sinä ihan todella olet Jumalan lapsena? Voisiko seurakunta auttaa sinua näiden kysymysten selvittämisessä? Mitä tekisit, jos et pelkäisi?

Joona Mäntynen