Kuningas Daavid piirtää eteemme kuvan veden äärelle istutetusta, aina vihreästä puusta, joka tuottaa hedelmiä ajallaan. Puu on istutettu veden äärelle – se ei ole itse istuttanut itseään. Sadon se antaa ajallaan, ei milloin sattuu tai yhtä mittaa, vaan juuri oikealla ajalla.

Myös Jeremia kertoo aina vihreästä, puron partaalle istutetusta puusta, joka kurottaa juuristonsa vettä kohti. Vesi turvaa puun sadon myös kuivana ja helteisenä vuonna. Silloinkaan ei puulla ole mitään hätää.

Daavidin ja Jeremian puut ovat kuin vertauskuvia ihmisestä, joka turvautuu ja luottaa Jumalaan. Tällaisen ihmisen osa on hyvä ja siunattu.

Istutettuna oleminen tarkoittaa minulle Jeesuksen seuraamista, jatkuvaa pysymistä hänen läsnäolossaan ihmiselämän ”vaihtelevista varjoista” huolestumatta. Hänen läsnäolonsa kypsyttää herkullisia ja muitakin ravitsevia hedelmiä, kuten rakkautta, iloa, rauhaa, pitkämielisyyttä, ystävällisyyttä, hyvyyttä, uskollisuutta, sävyisyyttä ja itsehillintää.

Maaperä, jossa ja josta kasvan, on seurakunta ja toisten uskovien yhteys, palveleminen ja palvelluksi tuleminen. Se on Jumalan omilleen suunnittelema perheväki, joka muun muassa kantaa toistensa kuormia, rohkaisee rakkauteen ja hyviin tekoihin, antaa hengellisen suojan ja kasvattaa myös vastuullisuuteen, osallistumaan oman perheen ”kotitöihin” itse kukin toistemme jäseninä.

Vesi puolestaan muistuttaa Raamatun Sanan ja rukouksen merkityksestä, jotta eläisin ja kasvaisin hengellisesti. Jeesus puhui usein siitä, että Sanan kuulemisen lisäksi yhtä tärkeää on myös noudattaa ja toteuttaa sitä käytännössä. Moni on huomannut, että mitä enemmän alkaa käytännössä rukoillen toimia Raamatun ohjeiden mukaan, sitä enemmän Raamattu avautuu ja hengellinen ymmärrys kasvaa.

Juuri tänään on lohdullista muistaa, että kuivuuden ja helteen, sotien, nälänhädän ja muiden, yhä kauhistuttavampien asioiden ympäröidessä meitä, ei veden äärelle istutetuilla ole mitään hätää.

(Ps. 1:3; Jer. 17:8; Gal. 5:22; Ef. 2:22; Ap.t: 20:21; Ef. 5:21; Room. 12: 4-6; Luuk. 11:28; Luuk. 21:9-11.)

Teija Nuutinen